Hunza – Raiul Pe Pământ

hunza-3

Se spune, și pe bună dreptate, că o călătorie echivalează cu cititul unei cărți, în ceea ce privește raportul de cunoștințe dobândite, emoții și senzații trăite, dar și amintiri ce vor fi adăugate timpului peculiar. Amintiri ce vor lumina multă vreme și care vor amplifica părțile pozitive o dată cu trecerea anilor.

Una dintre cele mai fascinante călătorii a fost cea în Pakistan. Întâi a fost ideea ce a venit la pachet cu o oarecare teamă ce a prins un colțisor de suflet. Teamă ce și-a avut temelia pe știrile din cotidian. Aceeași media ce ne bombardează zilnic cu imagini de teroare și negativism.

Aveam însă să descoper una dintre cele mai fascinante țări. Peisaje de o frumusețe rară ce îți taie răsuflarea, oameni amabili și primitori, foarte politicoși, și multă, foarte multă siguranță. Într-un tur de doar câteva zile aveam să descopăr o mulțime de locuri pline de o încărcătură emoțională deosebită. Una dintre acestea a fost Hunza, o vale idilică situată între munții semeți din nordul Pakistanului.

hunza-beuty

Legenda spune că Alexandru Cel Mare si armata sa, în trecerea lor prin Asia, ar fi rămas profund impresionați de frumusețea locurilor. Mulți dintre soldații care au fost răniți, au  rămas în Hunza, formându-și aici noile familii. De altfel, una dintre limbile vorbite de localnici este  Burushaski, ce are la origine limbile indo-europene, cu precădere vechea limbă macedoneană. Alături de  Burushaski, limbă vorbită în centrul Hunzei, se află celelate două: Wakhi si Shina, vorbite în Hunza de Sus respectiv în Hunza de Jos.  Delegații oficiale din Macedonia vizitează des Hunza considerând localnicii de aici drept frați.

hunza-kids

Aveam să descoper multe detalii mărunte care ne aseamănă mult. De exemplu, “deochiatul” este și aici o practică în cultura poporului, așa că nu este o surpriză că localnicii exclamă asupra “mirării” de toate felurile. Deși sunt un popor musulman, practici și procesiuni în nunți și înmormântări au multe asemănări cu cele din ortodoxia creștină, ceea ce duce iar cu gândul la acea legătură cu locurile balcanice. Religia localnicilor este în majoritate de 90% cea de Ismaili, o ramură moderată musulmană.  Agricultura este cu precădere sursa de venit a localnicilor: creșterea animalelor, livezi absolut fascinante și multă viță de vie.

hunza-1

hunza

hunza-4

Hunza

Lângă valea Hunzei se află joncțiunea a trei lanțuri muntoase: Hindu Kush, Karakorum și Himalaya. Un paradis autentic pentru iubitorii de alpinism montan și nu numai. Nu departe de aici China învecinează zona. Granița se consideră a fi la una  dintre cele mai înalte altitudini din lume. Ca un semn al bunei vecinătăți între cele două popoare, deseori se organizează în Hunza diferite festivaluri la care participă concurenți din ambele țări.

Nu doar peisajele absolut fascinante stau la baza numirii acestui loc drept Raiul pe Pământ. Aerul se consideră a fi cel mai ozonat din lume. Cu toți acești munți în jur, nici nu este de mirare de altfel. Apa are și ea calități absolut deosebite, cu procese chimice ce se întâlnesc doar aici.  Un alt inedit este faptul că cel ce a scris primul despre aceasta este chiar Dr. Henri Coandă.  Acesta a vizitat zona în anii 1930 și a analizat “laptele munților” cum avea să numească apa acestei zone în lucrarea sa.  Apa prezintă minerale conținute în formă pulverizată elementară, numită suspensie coloidală ce are concentrații ridicate de dioxid de siciliu, argint și aur. Particulele de pulbere au  fost încărcate electric și au o dimensiune submicronică de 1-5 nanometri. Astfel apa Hunzei dar și hrana obținută din pământul acesteia,  neutralizează radicalii liberi, având o putere antioxidantă mai mare decât oricare sursă disponibilă.

hunza-10

Copiii, deopotrivă fete și băieți, sunt încurajați să meargă la școală, iar peste 90% dintre ei termină liceul cu rezultate foarte bune. Aceasta clasează tinerii din Hunza pe un loc înalt în topul celor mai performanți intelectuali din lume. De asemenea, femeile au o mare pondere în luarea deciziilor în comunitate.

Raiul pe pământ în Hunza are deci o definiție a fericirii, a relaxării, a energizarii mintale și fizice, a conexiunii cu Sursa. O definitie  a tinereții fără de bătrânețe. Deși încă trăiesc într-o zonă ce nu este electrificată în totalitate, localnicii, cu precădere vârstnicii, se consideră binecuvântați de natură. Au adunat atât de multă înțelepciune și clarviziune, încât este o adevărată sărbătoare bucuria conversațiilor cotidiene. Și mai presus de toate, politețea și ospitalitatea sunt adevărate cărți de vizită ale comunității.

hunza-people

hunza-2

Călătoria în Pakistan mi-a demonstrat încă o dată că umanitatea și dragostea de viață în esența ei pură există și că nu are granițe, că nu putem avea sentimente de superioritate națională, că toți suntem unici într-un fel al nostru iar prin aceasta aducem o notă de originalitate și frumusețe unui tot comun ce se cheamă Pământ. Dar cu precadere, Hunza aduce mai aproape conștientizarea faptului că fericirea nu depinde atât de mult de partea materială a lucrurilor, dar este oarecum legată de sentimentul de libertate al conștiinței, de înțelegerea sinelui și de acceptarea naturii în forma ei originală, natură ce se vrea respectată, iubită și înțeleasă.

Hunza

Hunza

Hunza Altit Fort

Advertisements

Lasă un răspuns