Let it be! Sau povestea unui dans de vara…

1385142_244571179038617_935486855_n1

Se spune adesea ca fericirea vine din lucruri marunte, din sclipirea efemera a unor clipe in care extazul ne inunda sufletul.  Pe neasteptate. Sub impulsul momentului.  Clipe efemere atat de puternice incat ne vor hrani amintirile multa vreme inainte.  Asa s-a intamplat si intr-o superba seara a unei obositoare zi in care colindasem, in ceea ce simplu numim  “interes de serviciu”, o impresionanta parte a insulei. În ziua aceea, echipa noastră de voluntari din cadrul serviciului de urgență a Irlandei de Nord, asigurase primul ajutor în cadrul a trei evenimente majore. Totul se petrecuse linistit in acea zi, fara incidente sau accidente majore.

1378541_244571599038575_209203809_n1

Ne aflam deja in Portstewart de ceva vreme si savurasem intre timp atmosfera evenimentului in care lucram, intr-o agitatie naucitoare. Pamant, multime de oameni, distractie, multe rasete de copii versus pietre aruncate in larg si o nesfarsita intindere de ape care se imbratisa atat de tainic cu un apus desprins parca dintr-o poveste. Si noi, captivi in uniforme, toropiti de povara zilei, bucurosi ca ne mangaie briza serii.

11182309_1588861798056132_923672286341118707_n

O cafea a fost binevenita in cumpana serii, in timp ce  impreuna cu Brian am continuat rondul prin multime. Discutii hazlii, cu multe intrebari si raspunsuri, asa cum aparitia noastra starnea curiozitatea si … imaginatia. La un moment dat mi-a atras atentia un grup zgomotos in mijlocul careia dansa plin de frenezie un adolescent…  Vederea lui m-a luat prin surprindere…  semana izbitor cu un sufletel drag pe care-l lasasem alaturi de familie, in Romania.  “Nu se poate sa fie el, este imposibil!”  mi-am zis cu voce tare, in timp ce Brian cauta sa descifreze misterul din expresia fetei mele…  Intre timp, adolescentul mi-a intalnit privirea: ne-am magnetizat…A pasit curtenitor si plin de eleganta spre mine in timp ce multimea-i facea loc sa treaca, sorbindu-i in chicoteli nevinovate toate miscarile.

“Would you like to dance with me?”  “Of course!” am replicat, inca sub puternica emotie a surprizei. Iar in secunda doi eram deja prinsi intr-un ametitor rock-and-roll.  Nu mai conteaza ca ne-am impiedicat in pasi, clipa a fost de-a dreptul luminoasa. Traiam un deja-vu: de nenumarate ori dansasem cu Oni, dezordonat, dar cu o mare pofta de viata, un Dans al Frumusetii Vietii.  Iar Omuletul acesta drag ne aratase tuturor cum arata Iubirea. Ne invatase prin ceea ce el ne daruise de-a lungul timpului, eleganta unei existente, careia desi i-au fost rapite segmente vitale, i-a fost daruita  puterea unei profunde intelegeri a Iubirii. Iar el a facut tot posibilul ca si noi sa o impartasim!

Eram totusi in capatul Europei, acolo unde parca o data cu apusul, se sfarseau toate. Iar omuletul din fata mea nu era Oni.  Sindromul Down are o interesanta caracteristica. Poarta acelasi zambet senin asternut pe o multitudine de fete. Zambetul Iubirii.  Pustiul a dansat cu o fabuloasa pofta de viata, se simtea in fiecare miscare cum viata-l cheama sa-i simta pulsul. Cu totii l-am simtit atat de Adevarat, atat de Frumos, fara Masca, atat de Contagios! La finalul dansului a facut o reverenta, mi-a sarutat mana si mi-a multumit foarte politicos pentru dans. O lacrima mi-a scaldat privirea:  “Iti multumesc, Om Frumos, ca pentru o clipa ne-ai daruit din Frumusetea Universului tau!”

Din experienta familiei stiam deja multe lucruri despre sindromul Down, stiam de glumele nevinovate care erau atat de… cuminti, stiam ca aceste suflete sunt pline de sensibilitate si atasament, stiam de multe momente in care rugaciunea catre Dumnezeu era inaltata cu o sfanta piosenie, pentru a cere binecuvantari pentru noi, ceilalti.

Acolo unde Europa este imbratisata de nesfarsirea de ape, am simtit mai aproape tampla lui Dumnezeu, mana lui blanda, in surasul  inocent, in pofta de viata a unui Om Special care a venit sa ne arate Frumusetea unei clipe. Sa ne invete ca fericirea este in preajma, depinde doar de noi sa ne deschidem inimile…  Let it be! am strigat cu totii, in timp ce dansul verii a continuat.

Sa ii iubim, asa cum sunt! Ei sunt un dar minunat trimis de divinitate!

Advertisements

2 comments

  1. Doamne, ce Om ești! Mă emoționezi de fiecare dată, așa cum sunt eu, aplatizată! Îmi pare rău acum, după 6 ani petrecuți în Anglia, că nu te-am întâlnit pe acolo. Dar poate..nu e prea târziu.

  2. Multumesc din suflet, Eva, pentru apreciere! Cat priveste Anglia, nu este inca tarziu… Anglia ori Romania. Niciodata nu stii ce aduce rasaritul soarelui. Imbratisari de suflet! <3

Lasă un răspuns