Umbre

4164
Am si eu o nedumerire de etica. Una literara, as spune, dar care tine mai mult de zona valorilor. Daca ma gandesc bine, am mai multe, un ciorchine de ganduri si intrebari.
Se organizeaza un concurs literar iar castigatorii vor fi „publicati” intr-o antologie. Buun. Frumoasa idee. Gasita pe Facebook. ( Site-ul tutoror posibilitatilor 😅🤔) In ultimiii ani nu prea am fost fan al concursurilor, dar zic, hai sa intru si eu in joc. A trecut multa vreme de cand nu am mai cochetat cu ideea de concurs de poezie romaneasca. Ultimul concurs literar la care am participat a fost „Festivalul International Lucian Blaga”, Sebes, 1999 ( ori 2000, memoria imi joaca feste. 🙊)
Trimit frumusel, via email, „opera”-mi catre editura organizatoare. In 2 saptamani primesc raspuns ca sunt una dintre castigatorii concursului si ca voi aparea alaturi de ceilalti castigatori intr-o antologie. Bucurie mare pe mine. Ma felicita si fiu-miu si zice: no, asta da antologie. Bravo, mami! Bonus la concurs, editura face si o „oferta” de preturi pentru noi astia de suntem inclusi. Bineinteles ca vrem si noi cartea, deci subscriu pentru 3 copii: eu, parintii si copiii. Desi, sincer, ma asteptam sa primesc macar un exemplar gratuit, ma bucur si de oferta. Buun si pana aici.
Zilele trecute primesc in email o nota din partea editurii. Un mesaj colectiv trimis „la galeata” prin care ne informeaza ca daca nu facem plata pentru carti in timp util, vom fi exclusi din antologie. Hopa!!! 😨 Am facut pauza… De ganduri, de idei, de ce vreti voi. Dar si de concurs.
Nu banii ar fi fost problema. Ci stirbirea valorilor. Sau cel putin asa mi s-a părut mie. Cu intrebarile agatate in colturi de idei, ma gandesc la cei care poate au asa de mult talent la scris dar nu au posibilități materiale . In cazul lor cum ar traduce editura ideea de concurs?  Impertinenta intrebare.  Mi se raspunde din casca: Nu le pasa lor de asta. Banii vorbesc. Din pacate! 😢 Suspend deci ideea de concurs, de poezie si de Frumos. Se prevedea o antologie in care, Doamne fereste, m-as fi gasit poate alaturi de Veorica sau alte „vedete” veritabile.
Revin cu amintirile la Festivalul International Lucian Blaga, Sebes.  Aflasem despre eveniment din ziarul local.  Copiii erau foarte mici, salariul de mizerie, timpul comprimat.  M-am straduit sa achizitionez o masina de scris,  second hand, pentru care am platit 100 de lei.  Banii de la vremea aceea. Scriam noaptea pentru ca atunci aveam timp dar si inspiratie.  Am reusit sa trimit cele 10 pagini frumos aranjate, in timp,  prin posta.  Tin minte ca era vremea sapatului de cucuruz.  „Prima sapa” asa cum spuneau localnicii satului in care imi legasem cununia. Nu prea stiam bine cum se sapa cucuruzul, dar mi-am dat silinta sa fiu la inaltime. Inaltime pentru care nu am reusit sa particip la gala Festivalului. Am fost oarecum trista.  Mi-am spus ca nu voi participa la alte evenimente literare pana in momentul in care imi voi permite.  Timp, bani si garderoba.  Surpriza a venit apoi la 2 zile distanta.  Am primit, tot prin posta, o diploma. Mi se acordase un premiu special.  Unul din partea presei . Iar acesta avea atasat si suma de 300 de lei. Am lacrimat adanc de bucurie. Nu a contat ca timpul,  ca banii  ori garderoba.
Timpul se joaca invariabil cu ideile si gandurile noastre. Le aseaza cuminte pe structuri de viata iar noi retraim același rasarit si apus cu intensitati diferite. Cu ceea ce ne defineste ca originalitate.  Poate povestea mea se regaseste oarecum in multe alte poteci de suflet. Mai mult sau mai putin accentuata. Un albastru de ganduri senine si pline de imaginatie intr-un univers pe care-l creionam pe ideea de Frumos. Intr-o realitate proiectata pe cenusiul materialismului. Depinde de noi cum lasam umbrele sa ne defineasca.
Anunțuri publicitare

6 comentarii

  1. Multumesc din suflet, draga mea! Ma doare oarecum sa vad cum ideea de Frumos si Creativitate se leaga mult de materialism. Dar am incredere ca adevarata Frumusete se reinventeaza iar si iar cu forta.
    O seara de poveste si un weekend de exceptie. Imbratisari de suflet. <3

  2. Destul de dureros contrastul între cele două episoade. Festivalul anului 1999 sau 2000 a ştiut să-şi recompenseze concurenţii, a putut, a vrut. Iată că-n zilele astea a vitezei, a tehnologiei, doar banul primează. Adică am talent, câştig, pot avea parte de reducere. Dar dacă nu achit, nu mai am talent? Ce-i asta? Nu mă mai mir de nimic în cazul ăsta…
    Păcat, mare, mare păcat…
    Te îmbrăţişez şi îţi doresc o zi frumoasă!

Lasă un răspuns