Femeia de succes

Time
Ei bine, zilele acestea am fost bombardată ( emoțional și perplex) de unele articole din media, cum frumoasa și distinsa femeie de succes este acea doamnă/ donșoară care pășește cu mândrie  și îndrăzneală pe covoarele roșii ale societății, sparge zidurile de beton ale înnoptării   masculine și se  cocoteaza cu avânt pe culmile pline de soare ale egocentrismului. Sau și mai rău, pe cele ale narcisismului.  Iar asta după ce tocmai a tăiat în stânga și în dreapta cu furie și indârjire ceva  judecăți și oareșicare reguli ale bunului simț. Acum, să nu se înțeleagă că am eu o problemă cu doamnele din articole, am doar o problemă cu noțiunea de succes. Și cum este ea definită. De unde începe și unde se termină, dacă se mai termină.
Prima femeie de succes din viața mea este… Mama.  Mama,  care deși trăise într-o perioadă destul de dificilă a făcut față cu muuult succes tuturor provocărilor realității. Cu mult curaj și cu și mai mult bun simț, a reușit chiar să strălucească pentru noi. Ne-a învăluit și protejat cu toată dragostea în timp ce a îmbinat meseria ce o alesese cu pasiune și dăruire.Cei care ați trăit vremurile comunismului târziu, cred că înțelegeți despre ce vorbesc, în ce contest socio- economic eram prinși.
Urbanizarea cuprinsese întreaga țară, iar mamele, cele mai multe vitregite de condițiile maternității, erau prinse într-un veșnic maraton, creșă- grădiniță- școală- serviciu- școală- grădiniță- creșă- casă- cumpărături- stat la cozi, înfrigurarea nopților târzii de iarnă, bâjbâitul la lumânare, etc. Cu mai mult sau mai puțin ajutor din partea taților, care  erau și ei prinși de la caz la caz în diverse activități sociale. Mai mult sau mai puțin demne de toată lauda.
Nana Veta, vecina cea simpatică și plină de umor din satul bihorean în care îmi petreceam vacanțele, este una dintre femeile de succes pe care le nominalizez pentru lista mea a modelelor demne de urmat.  Povești pline de farmec spuse la gura sobei, ani plini de încurajări și optimism sănătos, acțiuni pline de curaj și frumusețe. Inteligență și blândețea spiritului.  Și multe alte femei precum nana Veta. Femei care au reușit în ciuda intunericimii vremii, femei care aveau viziunea deschisă și coborau în lumea lor tot cerul plin de seninătate.
Lista mea continuă, cu multe alte femei frumoase, pline de viață, care își poartă cu seninătate poveștile de viață, dure, abrupte, mai mult sau mai puțin dureroase, dar pentru care au găsit întotdeauna un zâmbet, un optimism contagios. Un curcubeu de frumusețe după furtuni în care lacrimi au invadat universul lor.
Am privit în jurul meu și am găsit mulți oameni frumoși. Povești senine spuse cu blândețe, povești tulburătoare spuse cu inima tremurând, povești de viață, normale și originale în același timp. Succes ce este definit de fiecare în parte, succes ce strălucește pentru fiecare în altfel de stele.
Cu tot respectul pentru doamnele care au atins vârful succesului și s-au remarcat ca figuri istorice. Dar cu același respect pentru femeile din jurul meu care au reușit, fiecare în sensul unic al existenței lor. Și care mi-au atins sufletul  și mi-au dăruit din frumusețea universului lor. Magie, optimism, încurajare. Succesul este parte din noi, parte a felului în care ne trăim și înțelegem rostul. Parte a felului in care reusim sa aducem Lumina si Dragostea in jurul nostru.

 

Blue 1

Advertisements

4 comments

  1. Ai dreptate! Insa s-a ajuns in situatia asta din cauza noastra! Din pacate, incultura se vinde al dracului de bine! Ambajul este frumos (colorat!), dar continutul este, adica nu este!
    Ar fi muuuuulte de spus, dar…cine a inteles e bine, iar cine ar trebui sa inteleaga nu citeste…
    O zi buna!

  2. Intr-adevar, ar fi multe, multe de spus! Incultura si prostia se propaga cu o repeziciune uimitoare. Se si vrea aceasta, din pacate. Ignorantii sunt cel mai usor de manipulat. Media contribuie si ea la inrautatirea situatiei. Ma gandesc cu tristete la viitorul generatiilor ce vor veni. Ce modele de viata vor avea, atata vreme cat Prostia a ajuns regina cu acte in regula.
    Dar sa inchei in nota optimista si sa sper ca fiecare dintre noi putem raspandi lumina in jurul nostru, in masura in care o cunoastem si o intelegem.
    O zi plina de Lumina si Iubire! 🙂

Lasă un răspuns