Chemarea Telurică

Coming back

Ca orice muritori de rând ce trăim departe de casă, simțim la fel de acut chemarea telurică ce pâlpâie în cămăruțele cele mai adânci ale sufletului. Dorul de pământul natal este unul dintre cele mai apăsătoare tristeți și știu că cei mulți dintre voi mă înțelegeți despre ce vorbesc. Sunt mulți dintre cei împrăștiați prin lume, care tânjesc după o întoarcere, dar condițiile economice, politice, sociale, nu permit un așa răsfăț. Într-una din serile de suflet ale lui Word Jam, o prietenă cânta un cântec în farsi. Nu înțelegeam cuvintele dar muzica ne-a stors lacrimile și ne-a lipit emoțiile pe fața divinității. Aceeași pentru noi toți cei adunați acolo: creștini, musulmani, budiști. O adolescentă a izbucnit într-un plâns adânc ce încerca să și-l ascundă în tăcere de teamă să nu deranjeze. Am îmbrățișat-o cu toții încercând să-i alinăm oarecum tristețea. Războiul îi distruse casa, îi ucise familia dar printr-un miracol, ea scăpase cu viață și apucase să prindă ultimul transport de refugiați.  Dar dorul de țară este o povară încă greu de purtat.

Sunt atât de multe povești scrise cu sânge, cu suferință, cu dor și înstrăinare. Sunt grele, apăsătoare și universal valabile.  Rămânem însă noi, oamenii, să construim poduri de iubire, blândețe și speranță, atât cât ne este în putință. Să ștergem lacrimi, să alinăm durere și să ne îmbărbătăm unii pe alții.

Azi împărtășesc din bucuria soțului meu. O bucurie oarecum indirect proiectată pe geana zilei, dar care își plimbă în soare ochii senini ai speranței. Pakistan, un pământ mult prea încercat, își cheamă fii plecați prin lume, înapoi acasă.  “Diaspora” lor depune din ce în ce mai mult, demisii de joburi, și, plină de optimism și încredere, revine pe pământul natal.  Ca și națiune s-au luptat și ei cu minciuna, corupția și crima organizată. Încă se mai dau lupte, dar semnele bune au început să răsară. Nu mă pricep la chestiuni politice plus că nici o democrație nu poate fi perfectă, dar guvernanții Pakistanului de azi demonstrează un patriotism aparte. Miniștrii care renunță la beneficii și o parte din salarii, investiții de amploare în economia țării sunt doar câteva dintre lucrurile pozitive.  Un început frumos al unui “se poate” simțit din inimă și împlinit cu onestitate. Felicitări, Pakistan! Bucuria ta este și bucuria noastră. Pentru că înțelegem că nicăieri nu este ca și acasă. <3

Advertisements

2 comments

  1. Ce fain !
    Empatia dintre oameni si valorile IUBIRII atemporale spirituale, sunt ploi timpurii si târzii de binecuvântare. Ce bine va fi când IUBIREA va curge în suflet, demolând ziduri de ura rasiala, germinând legaturi de sperante în cuget.

Lasă un răspuns